Karácsonyi Vásárok a világ körül, Magyarországon és magyarlakta területeken régen és ma

Itt, Phoenixben, minden évben nagyon készülünk a magyar karácsonyi vásárunkra, amit december elején szoktunk megszervezni. A rendezvény kiváló alkalmat nyújt arra, hogy a karácsonyi vásárok hagyományairól beszélgessünk – szerte a világon csakúgy, mint Magyarországon és a világ magyar közösségeiben.

Egy karácsonyi vásárban sokminden benne van: kézműves vásár, étel-ital kínálat, társas összejövetel, szórakozás és persze, a gyerekeknek alkalom adódik egy Mikulás-találkozóra. 

Manapság Európa-szerte, sőt Amerikában is, sok helyen tartanak karácsonyi vásárokat, kis változtatásokkal.  Általában az advent ideje alatt, a karácsonyt megelőzően, tartják kinn, a városok feldíszített főterein. 

Ilyenkor a városok lakóinak lehetősége nyílik egyedi karácsonyi ajándékok és szezonális termékek vásárlására, miközben megkóstolhatják a helyi hagyományos ételeket és italokat, karácsonyi sütiket és egyéb finomságokat. 

A vásárlás és evés-ivás mellett, a karácsonyi vásárok általában szórakozató műsorokat is nyújtanak, valamint a Mikulás látogatása sem hiányzik. 

A karácsonyi vásárok vidámságot hoznak a városokba, valamint fényt és színt adnak a sötét téli napokhoz. Ezt teszik már évszázadok óta. Nézzük meg, honnan is ered ez a szokás.

Kézműves díszek – Phoenixi Magyar Karácsonyi Vásár

A karácsonyi vásárok eredete

Az első hivatalosan bejegyzett karácsonyi vásárt 1434-ben tartották Drezdában, bár a hagyomány valószínűleg jóval korábban keletkezett.

Elődje a bécsi decemberi piac volt, amelyről először 1298-ból, advent idejéről van feljegyzés. Ugyanabban az időszakban szabadtéri decemberi piacokat tartottak Münchenben 1310-ben, Bautzenben 1384-ben és többek között 1393-ban Fankfurtban.

Mindemellett a drezdai Striezelmarkt-ot, amelyet először 1434-ben említettek, tartják a világ első igazi karácsonyi vásárának. Eredetileg ez a vásár egynapos piac volt, amelyet karácsony előtti hétfőn tartottak, ahol csakis húsféléket árultak, ezzel jelezve a hagyományos adventi böjti időszak végét.

Idővel ez a hús-vásár óriási eseménnyé fejlődött, ahol manapság több mint 200 árus finomabbnál finomabb ételfélét és szebbnél szebb kézműves termékeket kínál. A vásár hárommilliónál több látogatót vonz a világ minden tájáról. Természetesen, egy ekkora vásár a Drezda városközpontjának nagy részét foglalja el és a teljes adventi időszakon át tart karácsony estéig.

Bár a világhíres drezdai karácsonyi vásár rengeteg látogatót vonz, manapság már Európa legtöbb városában is tartanak legalább egyet. Európából pedig a szokás világszerte elterjedt, és manapság legtöbb amerikai város is ünnepli. 

De nézzük meg a karácsonyi vásárokat Magyarországon.

Füstölt kolbász – Phoenixi Magyar Karácsonyi Vásár

Karácsonyi Vásárok Magyarországon

Bár Magyarország csak a múlt század végén vette át a hagyományt, a budapesti karácsonyi vásárjai ma már az egyik legismertebbek, legkeresettebbek közé tartoznak Közép-Európában. 

A leghíresebb közülük, Európa tíz legrangosabb egyike, a Vörösmarty téri vásár amit 1998 óta rendeznek. Csodálatos díszekben pompázik a történelmi tér november végétől az Újévig tartó vásár ideje alatt. A számtalan kézműves árus mellett gasztronómiai rendezvények kísérik a kirakodóvásárt. A téren felépített vályogmedencében lángost sütnek, és sokféle magyar népi étellel várják a vásárra látogatókat, ugyanakkor számos magyar zenész és zenekar kínál ingyenes koncertet naponta. 

Gulyásos lángos – Phoenixi Magyar Karácsonyi Vásár

Ez nem az egyetlen vásár Budapesten. Sokan a Szent István templom előtti vásárt tartják a legcsodálatosabbnak a látványos háttere miatt.  A helyiek kedvence, a kevésbé ismert Óbudai vásár, ahol egy nagyobb korcsolyapálya, egy romantikus körhinta és rengeteg ingyenes koncert kínál szórakozási lehetőséget a vásárlóknak.

Persze, a fővároson kívül a vidéki városok, falvak is tartanak karácsonyi vásárt Magyarországon és a magyarlakta területeken a világ minden részén. A legismertebbek Székesfehérváron, Győrben, Szegeden, Kecskeméten, Pécsett vannak, ahol a kirakodóvásárok december elejétől karácsonyig tartanak. 

Mi teszi a magyar karácsonyi vásárt egyedivé?

A magyar karácsonyi vásárokon rengeteg a kézműves áru, hagyományos magyar cserépedény és agyagáru, kézimunka, különösen hímzett áru. Óriási a hagyományos magyar étel-ital kínálat. 

Az édességek közül nem hiányzik a hagyományos, finom vonalakkal díszített mézeskalács.

Mézeskalács – Phoenixi Magyar Karácsonyi Vásár

Gyakoriak a kézzel faragott fából készült játékok és szerszámok is, hiszen a fafaragásnak nagy hagyománya van magyarlakta vidékeken, különösen Erdélyben. Számos piacon a kézművesek műhelyeket állítanak fel, ahol a vevők megtekinthetik a készülő tárgyakat, vagy éppen megtanulhatják a készítésüket. 

A kirakodóvásárt általában számos előadás kíséri. 

A phoenixi magyar karácsonyi vásárunk

Itt, az arizonai sivatagban, a Phoenixi Magyar Kulturális Egyesületünk is megalapozta a karácsonyi vásárok hagyományát. Immár több éve szervezzük. Az első ilyen rendezvényünket 2018-ban tartottuk, ahol mindenki nagyon jól érezte magát. A következő évi vásár után mi is kénytelenek voltunk szünetet tartani a pandémia miatt, de az idén visszatér a karácsonyi vásár ráadásul új helyszínen, Glendale szívében. A Glendale Woman’s Club faháza gyönyörűen visszaadja az európai faházikós vásárok hangulatát. Az illatok majd pedig magukért beszélnek.

 

Glendale Woman’s Club

Magyar témájú, kézzel készített kézműves termékeket kínálunk, többek között ékszereket, hímzett terítőket, faragott fa díszeket és magyar könyveket. Látogatóink nemcsak vásárolhatnak, de bőrdíszművességet és mézeskalács díszítést is tanulhatnak, ahonnan saját készítésű ajándékokkal távozhatnak. 

Termékek – Phoenixi Magyar Karácsonyi Vásár

A Napocska Iskola előadása gondoskodik a szórakoztatásról és ahogy az a magyarok között december 5-én szokás, a Mikulás is ellátogat hozzánk.




Mikulás-találkozó – Phoenixi Magyar Karácsonyi Vásár

Persze, a hagyományos magyar ételek sem fognak hiányozni, úgyhogy senki nem megy haza éhesen. A kínálat közé tartozik a gulyás (goulash), töltött káposzta, lángos (sült kenyér), kolbász (sausage), kürtős kalács (kürtős kalács), házi készítésű csokoládé és egy csomó finom házi sütemény.

Photo Credits: Edit Vasadi Photography

Published by

E. Réka Fromm

A Hungarian native from Transylvania, Réka Fromm is the language instructor for adults at the HCA Phoenix. She is teaching Hungarian as a foreign language for English-speaking adults, leading small groups of beginner through intermediate classes through Zoom. A Phoenix resident for almost three decades, she is also a travel writer and occasional translator.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s