(1) Mióta létezik az iskola?

Az iskola ezen a néven 2016 óta létezik. Lelkes szülők kezdeményezéseként indult. Jelenleg a Phoenixi Magyar Kulturális Egyesület keretein belül működünk, mely egy 501(c)(3) civilszervezet.

(2) Miért változtattatok helyszínt és miért van most két iskola Phoenix térségében?

Valójában az összes élő és Arizonában tartózkodó alapító tagja az egykori magyar iskolának most a Napocska Iskola tagja. A két iskola akár együtt is működhetett volna. Az oka annak, hogy nem együtt folytattuk tovább az alábbiakban van vázolva az iskola történetében.

Az iskola története

2010 decemberében egy lelkes helyi magyar szülőkből álló csapat az akkori lelkész (nt. Kállay Sándor) segítségével elindított egy hétvégi magyar iskolát. 2011 és 2016 között az iskola tevékenységei a Vogel Ave.-i református templom épületében zajlottak. A tanárok szerepét önkéntes, hozzáértő szülők töltötték be, valamint a lelkész, aki a vallásos nevelést biztosította a világi mellett. Természetesen az évek során a tanárok váltakoztak, a lelkész más közösségbe került, egy új lelkész kapcsolódott be az iskola tevékenységeibe. A foglalkozások zavartalanul folytak mindaddig, míg 2016 februárjában sajnálatos körülmények miatt a Phoenixi közösség teljesen ketté nem szakadt. A jelenlegi lelkész tettei, melyekről felettesei úgy döntöttek, hogy illegálisak és hivatali esküjét megszegők voltak (erről többet itt) olyan erkölcsbeli és morális különbözőségeket hoztak felszínre, melyeket a szülők nem tudtak elnézni, így elhatárolódtak az iskolától, nem vitték többet gyerekeiket a foglalkozásokra, melyek arra a félévre aztán meg is szűntek. Így indult végül útjára a Napocska Iskola. A szülők igényt tartottak a folytatásra, de egy másik helyszínen, másfajta tantervvel, ahol az egymás iránti tisztelet kölcsönös, nem olyan tanár tanítja gyerekeiket, aki mások bizalmával visszaél és még az sem riasztja el, hogy hivatali esküjét megszegi. Közben az is kiderült, hogy a szülők többsége valójában jobban szeretné, ha a gyerekek csak világi oktatásban részesülnének. A célkitűzések közt szerepelt az is, hogy létrehozzunk egy befogadóbb intézményt, mely külön figyelmet szentel azokra a gyerekekre, akik nem beszélnek magyarul, valamint azokra a szülőkre is, akik nem magyarok. Mindezt azért, hogy ha elkísérik családjukat egy-egy foglalkozásra, otthonosan érezzék magukat ebben a közegben, sőt, alkalmuk legyen megismerni párjuk kultúráját.

(3) Miért pont „Napocska” a nevetek?

Olyan nevet kerestünk, amely vidám, gyerekekhez szól, ugyanakkor jellemez is minket. Arizonában ráadásul szinte mindig nyár és napsütés van. A Nap ugyanakkor a tudás szimbólumaként is megjelenik a görög mitológiában, megvilágosítja az emberi elmét. A napsugarak mindig melegséget árasztanak és életben tartják a természetet, gondoskodnak róla, ahogyan mi is a diákjainkról. Szeretnénk ha ez az iskola bearanyozná a hétköznapjaitokat.

(4) Hány család tagja az egyesületnek?

Kb 15 család jár, abból 11 viszonylag rendszeresen.

(5) Miért vagytok Peoriában?

Mert itt található az az óvoda, melyet partnerünk, a Mind and Body Kids használatunkra ajánlott fel. Szerencsére jól megközelíthető minden irányból, közel vagyunk a 101-es autópályához. Tagjaink nem ritkán 50-60 mérföld távolságból utaznak a foglalkozásokra.

(6) Kié az épület, ahol találkoztok?

Egyik tagunké, aki ebben az épületben óvodát működtet. Egyelőre nincs saját “otthonunk”, ezért a Mind and Body Kids felajánlásáért nagyon hálásak vagyunk. Viszont kedvességükkel nem szeretnénk visszaélni; így mindenkit arra kérünk, hogy vigyázzunk az épületre, a játékokra, hagyjunk tisztaságot és rendet magunk után.

(7) El lehet-e menni megnézni, hogy milyen egy foglalkozás?

Mindenkit szeretettel várunk, ráadásul a próbanapért még tagsági díjat sem kérünk! De arra kérünk, hogy mindenképpen küldjetek egy üzenetet, mielőtt jönnétek, mert szeretnénk, ha mindenki számára jutna elegendő fénymásolt munkalap, eszköz a kézműves foglalkozáshoz stb.

 (8) Nem tudok rendszeresen járni, mit csináljak?

Próbálj meg! Nagyon fontos a rendszeres találkozás, hogy kialakulhasson a közösség, ahová szívesen jön mindenki. Ha a gyerekeknek alkalmuk van összebarátkozni, már sokkal lelkesebben készülnek majd iskolába.

(9) Messze lakunk, a szombatok vagy az időpont nem jó. Máshol és máskor nem lehetne találkozni?

Sajnos nem tudunk mindenkihez igazodni. Elsődlegesen azt vesszük figyelembe, hogy tanáraink mikor érnek rá, mikor szabad az épület, majd a megadott lehetséges időpontok közül ti, azaz a regisztrált tagok, többségi szavazattal döntötök.

(10) A magyar iskolák tananyagát tanítjátok?

Néha ebből is válogatunk anyagot a foglalkozásainkra. De kétheti rendszerességgel időnk se lenne mindent lefedni, ami a tananyagban van. Valamint mi a magyart inkább mint idegen nyelvet tanítjuk, ami egészen más módszereket, tananyagot igényel, hiszen legtöbb esetben diákjaink nyelvi ismerete nem egyezik meg egy korával azonos magyarországi diákéval. Viszont a témákat illetően, kulturális ismeretekből, magyar irodalomból, történelemből, földrajzból igyekszünk minél többet átadni a nyelvtanítás mellett.

(11) Nálunk senki nem beszél magyarul otthon a gyerekkel. Érdemes elhoznom?

Mindenképp! A foglalkozások alatt mi megpróbáljuk felzárkóztatni őt a korszotályához. Odafigyelünk, hogy értse mi történik körülötte, fordítunk nekik. Már az is sokat számít, ha alap társalgási szinten megtanul, valamint ahhoz nem kell magyarul beszélnie, hogy a kultúráról minél többet elsajátítson és ne érezze azt idegennek tőle, ha majd otthon jártok.

(12) A párom nem magyar. Viszont szeretnénk a hétvégéinket együtt tölteni. Elhozhatom őt is?

Persze, sőt! Mindenképp azt javasoljuk, hogy ha tud, jöjjön el ő is. Hadd ismerkedjen meg más magyarokkal. Talán jobban megérti majd, hogy néha miért csinálsz/mondasz számára furcsa dolgokat. Akár részt vehet a nagycsoportosok foglalkozásán, ahol ő is többet megtudhat Magyarországról és a kultúráról. Így talán sokkal kellemesebbek is lesznek neki a családoddal való találkozások, az otthon töltött idő.

(13) Felnőtt vagyok, én is jöhetek magyarul tanulni?

Igen. A magyar nyelvórákról itt találsz több infót. Ha nem nulláról kezdesz és inkább más felnőttekkel szeretnéd gyakorolni a nyelvet, javasoljuk, hogy látogass el egy Beszélsz magyarul? – találkozóra. Erről többet itt.

(14) Tanítani szeretnék nálatok!

Tanáraink önkéntes munkát végeznek, tehát tudnod kell, hogy ez a pozíció nem megfizetett. Ha szeretnél csatlakozni a csapathoz, meg kell próbálnod szabaddá tenni a hétvégéidet, hogy kétheti rendszerességgel el tudj jönni foglalkozást vezetni. Küldd el az önéletrajzodat e-mailben és mi felvesszük veled a kapcsolatot. Általában először csak helyettesítésre/próbatanításra kérünk, de ha mindenki elégedett és te is úgy tapasztalod, hogy örömmel csatlakoznál, akkor semmi nem gátolja, hogy tagja legyél a csapatnak! Magától értetődően csak azokkal tudunk együttműködni, akik itt élnek az iskolánk közelében. Magyarországról nem tudunk fogadni jelentkezést.

(15) Hogyan jelentkezhetünk be az iskolába?

Ha eljöttök egy foglalkozásunkra, ott kipróbálhatjátok a nektek való osztályokat és akár helyben beiratkozhattok valamelyik csoportba. Megkönnyíti a dolgunkat, ha előre írtok egy üzenetet és megadjátok benne a neveteket, a gyerekek születési idejét, a lakcímeteket és telefonszámotokat is. Az adatokat csak a tájékoztatásotokhoz használjuk fel, ezeket nem őrizzük meg, csak ha tagokká váltok vagy feliratkoztok a levelezőlistánkra.

(16) Nem szeretnék adatokat megadni a honlapnak/csatolmányt is szeretnék küldeni, email címet nem tudtok megadni?

Írhattok a napocska@hcaphoenix.org email címre is.