It's time to treat yourself.

ENG:

The Napocska Hungarian School was started in 2016 by the Hungarian Parents’ Club of Phoenix and since 2017 it is operated by the Hungarian Cultural Association of Phoenix. It was dreamed by young parents of Hungarian descent. Our goal is to provide extracurricular activities for their children where they will be able to acquire and practice the Hungarian language, develop their language skills as well as to learn more about the Hungarian culture and heritage.4I3A2093

We are conveniently located in a preschool facility provided by our partner, Mind and Body Kids – Early Childhood Education Center (https://mindandbodykids.com/), a beautiful environment for the children who can use the toys and outside playground during breaks or after classes end. 

We meet every other weekend on Saturdays at 9:30am and work in different groups based on the age of the children.

Classes are taught by volunteers with either an academic degree in Hungarian language  and literature, or early childhood education,  and cultural studies.

 

Teachers:

4I3A8167
dr. Vicsacsán-Nagy Réka
napocska-iskola-0126-3
Gulyás Sarolta
HCAP-szureti-bal-2018-65
András-Letanovszky Emese

 

Location:

9510 N 75th Ave, Peoria, AZ 85345

For questions please e-mail us to: hca.of.phoenix@gmail.com

Our Facebook Page: https://www.facebook.com/phoenixnapocskamagyariskola/

 

HU:

A Napocska Magyar Iskolát 2016-ban indította a Phoenix-i Magyar Szülők Klubja, mely immár egy éve a Phoenix-i Magyar Kulturális Egyesület égisze alatt működik. Egy lelkes szülőkből álló csapattal dolgozunk együtt, akikben jó ideje megfogalmazódott az az igény, hogy gyerekeiket magyar szellemben neveljék. Iskolánknak egy magyar édesanya által nyitott óvoda ad otthont, ahol kétheti rendszerességgel találkozunk. Célunk nem csupán a magyar nyelv oktatása, hanem kultúránk, hagyományaink megismertetése és gyakorlása. 4I3A4633Diákjaink különféle háttérrel és tudással rendelkeznek. Van, aki olyan családból származik, ahol mindkét szülő beszél magyarul, így már eleve rendelkezik egy bizonyos szintű tudással. Van olyan diákunk, aki vegyes házasságba született, a szülők egyike amerikai vagy más nemzetiségű, így több nyelvet beszél és a magyar nyelvtudása változó. De olyan is van, aki másod- vagy harmadgenerációs magyar és már senki nem beszéli a nyelvet a családban, de mégis szeretné, ha gyereke megtanulna magyarul és megismerné a magyar kultúrát.

Ebből kifolyólag változatos az, hogy mit és milyen szinten tanítunk. A gyermekek életkora sem egyforma, ezért igyekszünk úgy tartani a foglalkozásokat, hogy az a korcsoportnak és tudászintnek megfelelő legyen. Nemrég indítottuk be a baba-mama csoportfoglalkozásokat, hiszen egyre többen vannak, akik friss anyukák és igényt tartanak bölcsödei foglalkozásra is. Ezeken az alkalmakon mondókázunk, ölbéli játékokat tanulunk és énekelünk. 4I3A4669

A Napocska Magyar Iskolában tartott események nem merülnek ki az oktatásban. Előadásokkal szoktunk készülni különféle eseményekre, ünnepekre. Honismereti, történelmi vetélkedőkre nevezünk be. Nemrég egyik diákunk, különdíjban részesült a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által meghirdetett „Magyar címer és zászló” rajz- és esszépályázaton. Kirándulásokat szoktunk szervezni, magyar nyelvű gyerekelőadásokat hozunk el Phoenix-be (például legutóbb a Pilvax Players járt nálunk). Mindezt azért, mert úgy gondoljuk, hogy a közösségépítés az egyik legfontosabb feladatunk amellett, hogy a nyelvet és hagyományainkat megismertessük és megszerettessük a következő generációval. Hisszük azt, hogy “kultúrát ajándékozni (…) azt jelenti, hogy szomjúságot ajándékozol.” (Antoine de Saint-Exupéry)

Tanáraink:

dr. Vicsacsán-Nagy Réka

Gulyás Sarolta

András-Letanovszky Emese

 

Helyszín:

9510 N 75th Ave, Peoria, AZ 85345

Kérdéseiket kérnénk erre az e-mail címre küldeni: hca.of.phoenix@gmail.com

Facebook oldalunk: https://www.facebook.com/phoenixnapocskamagyariskola/