Évzáró és Ballagás 2021

Június végén eljött az ideje annak, hogy elköszönjünk egymástól és picit elvonuljunk vakációzni, nyaralni. A Napocska Iskolánk évzáróját viszont most először követte egy olyan esemény, mely hagyományt kíván teremteni. Az első generáció kilépett iskolánk kapuin, két diákunk ballagott el, akiknek hagyományos magyar ballagást szerveztünk.

Amerika délnyugati részén ez az első ilyan alkalom. A cél az volt, hogy a diákok megtapasztalják az otthoni ballagás körüli szokásokat és útjára indítsanak a Phoenix környékén élő magyar fiatalok számára egy olyan új hagyományt, melynek gyökerei több száz évre nyúlnak vissza. 

A ballagás története

Magyarországon az 1870-es években tették le a hagyomány alapjait, mely szimbolikus jelentéssel bír: egy korszak lezárását jelenti. A ballagó diákok nem csak az iskolától vesznek búcsút, hanem az eddigi életüktől is és izgatottan néznek annak elébe, hogy mit hoz számukra a jövő. Mára már minden tanintézmény szervez ballagást országszerte. A szokás Selmecbányáról indult el, ahol a helyi erdészeti és bányászati akadémia hallgatói a fent említett dallal búcsúztak év végén az iskolától. Úgy tűnik, hogy a gesztus annyira megragadott másokat is, hogy hamarosan átterjedt ennek hagyománya és a 20. század elején már mindenhol így köszöntek el a végzős diákok. Az 1920-as évektől pedig már az “Elmegyek elmegyek” kezdetű népdalt is felvették a repertoárba, valamint az is megszokottá vált, hogy a diákok szerenádot adtak a tanároknak a ballagást megelőző napokban. 

A szokáshoz híven, a Napocska Magyar Iskola két végzős diákja is osztályfőnökükkel együtt énekelve vonult be, az iskola zászlaját felvonultatva.

Vállukon a batyu, amely minden szükségeset tartalmazott a hosszú útra: pogácsát, aprópénzt, írószert, földet. Ezt követték a búcsúztató beszédek, a fiatalabb korosztály pedig tartalmas előadással készült.

Majd a ballagók vették át a szót, hogy felidézzék az elmúlt évek emlékezetes pillanatait és köszönetet mondjanak. Mindezt az ünnepélyes zászlóátadás követte és a virágkapun keresztül való kivonulás. 

Fotók: Vasadi Edit Photography

Published by

HCA Phoenix

The Hungarian Cultural Association of Phoenix (HCAP) is an independent, all-volunteer, educational, charitable and non-partisan organization open to anyone with interest in nurturing the Hungarian language and culture, regardless of world view, nationality, or religion. Our goal is to nurture the Hungarian language, culture, identity, and traditions, and make them available to present and future generations through educational programs, celebrations, commemorative events, and social gatherings. Through our mission, we aim to broaden familiarity with the Hungarian culture within the American community, thereby nurturing and strengthening Hungarian-American ties and relationships.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s