A kürtős kalács eredete és hogyan került Phoenixbe (is)

Manapság a kürtős kalács világszerte kedvelt desszert. S bár általában ismert tény, hogy magyar az eredete, kevesen tudják, hogy az első kürtőskalácsot Erdélyben sütötték. 

Ha elhisszük amit Orbán Balázs mesél a Székelyföld leírásában, a kürtős kalácsot a máréfalvi székely asszonyok találták fel a tatárjárás idején. Mármint a 12ik században. 

A máréfalvi tatárjárás és az első kürtőskalács

A legenda szerint, amit Orbán Balázs felidéz, a Máréfalva fölötti leshegyi barlangban sütötték a székely asszonyok az első kürtős kalácsot. Leshegynek a neve is onnan ered, hogy a máréfalviak lesre használták, illetve egy őrállomást helyeztek a tetejére, ahonnan a tatárjárásról levő vészjeleket a Máré várában levő őrséggel közöljék.  Veszély esetén pedig a falu lakosai a hegy meredek oldalában lévő két óriási barlangba vonultak vissza. 

Az alsó barlang bejáratát vasajtókkal szigetelték el, s benne többek között malmot és tűzhelyet tartottak. A felső barlangból az alsó sziklába vésett beszélő csövön keresztül “madárnyelven” értekeztek a két barlang között. Így, a két barlangban akár hónapokig is meg tudott élni a falu lakossága. 

Egyik tatárdúlás idején ide vonult vissza Máréfalva népe, s ahogy a tatárok közeledtek a völgy felől, nyilakkal próbálták visszatartani őket. Így többek között a tatárhad vezérét is lenyilazták. Ahelyett, hogy elvonultak volna, a tatárok feldühödtek és ostromolni kezdték a védhelyet. Persze, nem tudtak a barlangokba betörni, ezért úgy gondolták, éheztetéssel kényszerítik ki a lakosokat. 

A falusiaknak már nagyon elfogyott az eledele, de tudták, hogy az ostromlóknak sem lehet sokkal több. Ekkor a leleményes székely asszonyok a maradék lisztjüket szalmával keverték, s abból egy óriási, belül lyukas kenyeret sütöttek, a kürtős kalács formájára. Ezt a felső barlangból kimutatták a tatároknak olyanformán, hogy csak az oldalát lássák, amit egy óriási kenyérnek nézhettek. Amint ezt mutatták a tatároknak, le is kiáltottak nekik mondván: “Lám mi itt jól élünk, ti pedig éheztek!” Ezt látva, a kiéhezett tatárok elvonultak. 

A kürtőskalács ma

Akár igaz a legenda akár nem, tény, hogy a kürtőskalács Erdély székelylakta vidékein mindig is kedvelt csemege volt, bár másutt gyakorlatilag sehol nem ismerték.  

Egy adott pillanatban, a 18. században, a magyar nemesség az egész Osztrák-Magyar Birodalomban népszerűvé tette. Ebből az időből származik a kürtős kalács első ismert receptje is, amit Mikes Mária grófnő jegyzett le 1784-ben. De ez a népszerűség Erdélyen kívül rövidéletű volt. 

A kommunista években, amikor Kelet-Európában a határok zárva voltak, a kürtős kalácsot csak Erdély székely – és magyarlakta vidékein ismerték. Ez nagyon megváltozott amikor a határok megnyíltak az 1990-es évek elején és az anyaországból Erdélybe látogató magyarok felfigyeltek a kürtőskalácsra.  A 90-es évek közepe fele a ropogós, kürtős alakú kalács Magyarországon nagyon népszerűvé vált, mint a magyarlakta Erdély képviselője. 

Mivel Budapest egy kozmopolita várossá alakult a kommunizmus után, ahol a világ minden tájáról érkező utazók járnak, mások is felfigyeltek a kürtős kalácsra. Népszerűsége tovább nőtt, amikor Európa más magyarlakta vidékein is kezdték árusítani. 

Amikor a 90-es évek végén Prágában jártunk, meglepve vettük észre a kürtős kalács árusokat szerte a belvárosban. Bár ott ‘trdelnik’ néven ismerik, lányom kürtős kalácsként kérte, hisz ő csak úgy ismerte pici gyerekkora óta. 

Manapság már nem kell még Európába sem menni kürtős kalácsért. Amerikában ‘chimney cake’-nek nevezik, s manapság szinte minden nagyvárosban árulják valamilyen formában. Még itt, Phoenixben is. 

Kürtőskalács Phoenixben

A phoenixi AZ Chimney Cakes tulajdonosa, Zaaron Williams, Prágában kóstolt először kürtős kalácsot. Hozzánk hasonlóan, ő is felfigyelt erre az egyedülálló süteményre, amit Prága óvárosának minden sarkán látott. De velünk ellentétben, akik már tudtuk, mi az a kürtős kalács és a gyerekeim kedvenc desszertjeként minden árustól meg kellett vennünk, Williams akkor kóstolta először. A kívül ropogós, de belül puha, üreges kenyér kedvenc desszertje lett.

Ahogy meséli, miután hazatért Phoenixbe, nem tudta kiverni a fejéből és mivel kívánta, itt is kereste. Amikor rájött, hogy nemcsak a városban, de egész Arizonában nem talált egy kürtős kalács árust, Zaaron és édesanyja úgy döntött, hogy ők kezdik el árulni. Sok keresés, kutatás, próbálkozás és rengeteg hiba után 2017-ben egy food truck-ból kezdték árulni.  Phoenixben azonban a hagyományos henger alakú kürtős kalács nemigen kelt el. Az is igaz, hogy például mi nem tudtunk róla, de ha csak magyar vevőkre alapozott volna, az nem tudta volna a business-t fenntartani. Ekkor kiagyaltak egy pár alternatívát. 

Észrevették, hogy manapság sok helyen Európában kúpformára készítik és fagylalttal vagy nutellával töltik meg. Onnan jött az ötletük, hogy ők is ugyanazt tegyék, s először a Bavarian és Oreo krémmel töltötték, de ma már sok egyéb változatot árulnak, fagyival, gelatóval, gyümölcs és sajttortával töltve. 

Egy ilyen vállalkozás elindítása az Egyesült Államokban nem volt egyszerű folyamat, mivel az országban sehol nem találtak egy kürtős kalács sütő berendezést. 

Nekem van egy rudam, amit Erdélyből hoztam, hogy a gyerekeimnek süssek néka kürtőst a kerti grillen. Ez egy-két kürtőskalács elkészítésére jó, de ahhoz, hogy eladásra készíts eleget, a teljes felszerelés kell, amit csak Európában lehet venni. Zaaron Magyarországról vagy Bulgáriából hozatta.

Bár boltja egy nehéz időszakon ment keresztül a COVID-19 kezdetekor, addigra már elég régóta léteztek ahhoz, hogy ismertté váljanak. Mivel az arizónaiak sehol máshol nem találnak kürtős kalácsot, akár órákat is vezetnek azért, hogy élvezzék ezt a különleges csemegét.

Megkóstolhatod a kürtős kalácsot a Magyar Fesztiválunkon is

A kürtőskalács valóban különleges csemege. Újdonságokkal vagy anélkül, sokoldalúsága az, ami végül is olyan népszerűvé teszi az egész világon. Én ugyan továbbra is az eredeti, egyszerű, cukormázas kürtőst kedvelem, s ugyanaz a gyerekeim kedvence is, a lyukas kalács annyi lehetőséget kínál újításokra, hogy mindenki megtalálja a neki tetsző változatot.

Ha pedig csatlakozol hozzánk a március 5-i Magyar Fesztiválon, Te is megkóstolhatod az AZ Chimney Cakes árusításában. 

Published by

E. Réka Fromm

A Hungarian native from Transylvania, Réka Fromm is the language instructor for adults at the HCA Phoenix. She is teaching Hungarian as a foreign language for English-speaking adults, leading small groups of beginner through intermediate classes through Zoom. A Phoenix resident for almost three decades, she is also a travel writer and occasional translator.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s