Magyarok Kenyere 2020

Idén a Phoenix-i Magyar Kulturális Egyesület is részt vett a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programban. Ez a program a magyar gazdatársadalom önzetlen, segítő szándékú összefogása. Az egész éven átívelő programban Ma-gyarország teljes területéről és a Kárpát-medence magyar lakta településeiről ajánlanak fel búzát a gazdálkodók a rászoruló magyar gyermekeket segítő szervezeteknek – határaikon innen és túl. Az adományozott búzát gyűjtőpontokra viszik, majd ünnepélyes keretek között szimbolikusan összeöntik. Mindez összetartozásunkat, a nemzet megmaradása iránt tett erőfeszítéseket és az egymás iránt érzett szolidaritást szimbolizálja. Az ebből készült liszt civilszer-vezetek és egyházak segítségével jut el évente több mint nyolcvanezer gyerekhez és számos diaszpórában élő magyar családhoz. A program a diaszpóra magyarsága számára azt biztosítja, hogy egy évben legalább egyszer magyar kenyér kerülhet az asztalra.

A Magyarok Kenyere Alapítvány által kiküldött díszdoboz Hálaadás környékén érkezett meg hozzánk, Arizonába. A doboz parajdi sót, lisztet és a Magyarok Kenyere kiadványt tartalmazta.

A helyi körülményeket és a járványügyi intézkedéseket/előírásokat figyelembe véve úgy döntöttünk, hogy a doboz tartalmát a szervezők által biztosított kis zsákocskákban szétosztjuk és eljuttatjuk a két ünnep között olyan családokhoz, akik idén legtöbbet segédkeztek az egyesület programjainak megvalósításában; mintegy köszönetképpen a fáradtságot nem ismerő munkájukért.

Így mindenki maga sütötte meg a kenyerét (vagy egyéb péksüteményt) szűk családja körében karácsony táján.

De olyan is volt, ahol az új év indult kenyérsütéssel. Az egyesületünk háza táján is friss illatos kenyérrel búcsúztunk az óévtől és indítottuk útjára 2021-et. Farkas Árpád gondolataival kívánunk olvasóinknak is egy boldogabb, egészségben és szeretetben gazdag új évet:

Bolyhos, szelíd bárányfelhő

mint a búza, mint a rozs,

kenyerünkhöz, új esztendő,

békét, békességet hozz.

A lisztből kovász is készült, így még mindig jelentkezhet az, aki szeretne ebből a lisztből kenyeret sütni. Elérhetőségünk: info@hcaphoenix.org

Fényképes videó-összefoglaló.

Published by

HCA Phoenix

The Hungarian Cultural Association of Phoenix (HCAP) is an independent, all-volunteer, educational, charitable and non-partisan organization open to anyone with interest in nurturing the Hungarian language and culture, regardless of world view, nationality, or religion. Our goal is to nurture the Hungarian language, culture, identity, and traditions, and make them available to present and future generations through educational programs, celebrations, commemorative events, and social gatherings. Through our mission, we aim to broaden familiarity with the Hungarian culture within the American community, thereby nurturing and strengthening Hungarian-American ties and relationships.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s