Miért járunk magyar iskolába?

Már a harmadik tanítási napon is túl vagyunk a Napocska Iskolában. Nagyon jól kezdődött ez az új tanév, újabb kis napocskákkal gazdagodtunk. Továbbra is három csoportban folyik a foglalkozás. A baba-mama csoport a legkisebbeknek szól, oda bármilyen pici babával lehet jelentkezni 4 éves korig. A nagyobbacskákkal már tudatosabban fejlesztjük a szókincset és ismerkedünk a magyar abc betűivel. A tinik a hagyományőrző csoportban szókincsfejlesztés mellett szokásainkról, magyar örökségeinkről, történelmünkről, földrajzunkról stb. tanulnak.

Ismételten nem győzzük hangsúlyozni, hogy mindez nem elég a gyerekeink számára. Fontos, hogy minden család igyekezzen arra, hogy otthon is minél több magyar szót halljon a gyerek. Például ismételgetni lehet az iskolában tanult énekeket, mondókákat, szavakat. Nagyon hálásak vagyunk minden szülőnek, aki ezt komolyan veszi, rendszeresen eljár a tevékenységekre. Így a gyerekek nem csak magyarul tanulnak, de közösséget is építenek, aminek nagy jelentősége van. Hiszen ha évek multán a nyelvet el is felejtik, vagy nem sikerül épp olyan jól megtanulni, mégis ezek az emlékek, a közös történetek, egy örök életre megmaradnak majd bennük. Mi ezért járunk magyar iskolába. És ti?

Elsőként erről a hagyományőrző csoportunk tanárát, Emesét, kérdeztük, hiszen ő már két tini lány anyukájaként jobban átlátja, hogy mit sikerült és hogyan megvalósítani ezek alatt az évek alatt. A kis összeállításból megtudhatjátok, hogy őket mi ösztönözte/ösztönzi arra, hogy kéthetente minden más program mellett, a magyar iskolára is időt szakítsanak. Hallgassátok meg ti is. Szívünkből szólt!

Published by

HCA Phoenix

The Hungarian Cultural Association of Phoenix (HCAP) is an independent, all-volunteer, educational, charitable and non-partisan organization open to anyone with interest in nurturing the Hungarian language and culture, regardless of world view, nationality, or religion. Our goal is to nurture the Hungarian language, culture, identity, and traditions, and make them available to present and future generations through educational programs, celebrations, commemorative events, and social gatherings. Through our mission, we aim to broaden familiarity with the Hungarian culture within the American community, thereby nurturing and strengthening Hungarian-American ties and relationships.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s